Dny vědy a techniky v ulicích 2012

Stánek H+P Plzeň v Šafaříkových sadech

Datum: Pátek 14.9.2012 09:00-18:00
Sobota 15.9.201210:00-18:00
Místo: Kopeckého sady, před Západočeským muzeem, Plzeň

Další z dalekohledů bude možné zaměřit i na některý z pozemních cílů. Uvnitř stánku bude několik menších expozic. První z nich se zaměří na problematiku údajného zániku světa 21.12.20012, kde kromě tematicky zaměřené výstavy si každý bude moci pomocí kola neštěstí tipnout, jaký konec světa nás čeká. Jednotlivé tipy budou zaznamenány, statisticky zpracovány a zveřejněny. Druhá část expozice se bude dotýkat robotických vozítek, která zkoumají povrch planety Mars. Bude obsahovat i modely těchto vozítek. Pro menší návštěvníky budou na stanovišti H+P Plzeň tematicky zaměřené stolní hry, omalovánky a vystřihovánky.

V pátek 14.9.2012 od 14:30 do 15:30 hod. proběhne v přednáškovém stanu na náměstí Republiky, Plzeň přednáška Lumíra Honzíka (ředitel Hvězdárny Plzeň) na téma Robotická vozítka na Marsu. Planeta Mars patří mezi velmi zajímavá až tajemná tělesa, která podněcovala již v dávné minulosti lidskou představivost. Předpokládalo se, že na Marsu je vyspělá civilizace. Jak je to ale doopravdy. Co na Marsu skutečně existuje a co je jen výmysl. Planetu v minulosti zkoumalo několik kosmických přístrojů buď z oběžné dráhy nebo po přistání z jejího povrchu. Ty odhalily celou řadu zajímavých povrchových útvarů, které lecos naznačují. V současné době planetu zkoumají i robotická vozítka. Poslední z nich Curiosity, který přistál v srpnu je největší a nejdokonalejší. Co od něj můžeme čekat?

Expozice H+P Plzeň bývá každým rokem alespoň částečně obměněna. V minulém roce byla expozice zaměřena na ukončení provozu amerických raketoplánů a rok předtím na dostavbu Mezinárodní kosmické stanice ISS. V letošním roce bude ústředním tématem mediálně zajímavý údajný zánik světa. Část expozice bude věnována i průzkumu Marsu pomocí robotických vozítek, neboť v polovině srpna 2012 přistálo další vozítko nazvané Curiosity na povrchu Marsu.

http://www.dnyvedy.zcu.cz