Tip na srpen (2) – Zákryt Saturnu Měsícem

Předposlední srpnový víkend letošního roku si pro astronomy přichystal neobvyklé nebeské představení. Ve středu 21. srpna 2024, časně ráno před východem Slunce, planetu Saturn zakryje Měsíc. Měsíční disk na své dráze oblohou postupně zakrývá hvězdy nacházející se podél ekliptiky, kudy se kolem Země pohybuje. Na rozdíl od běžných, prakticky každodenních, zákrytů hvězd Měsícem jsou zákryty planet Měsícem mnohem vzácnější. Důvod je logický. Jistě se shodneme na tom, že planet je na obloze výrazně méně než hvězd.

Zákryt planety Saturn, která je okrášlena i při užití malého dalekohledu dobře sledovatelným prstencem, je nejen astronomicky zajímavý, ale jedná se navíc i o mimořádně pěkný estetický zážitek. V krajním případě k pozorování postačí neozbrojené oči, protože Saturn je dostatečně jasným objektem na to, aby se nám na nebi jevil jako velice jasná hvězda, kterou ale v astronomických mapách nenajdete. Právě svou nadbytečností se projeví tentokrát ve východní polovině souhvězdí Vodnáře. V průběhu noci z 20. na 21. srpna se bude Měsíc zprava (od západu) stále více blížit k Saturnu a za svítání, před západem obou těles, dvojice splyne.
Saturn kolem 5:35 SELČ zmizí za osvětleným okrajem téměř úplňkové Luny. Vstup planety za okraj disku nebude samozřejmě okamžitý, jako jsme na to zvyklí u zákrytů hvězd. Měsíc se prvně setká s prstencem, po devíti sekundách hrana Měsíce začne pohlcovat i kotouček Saturnu. Ten nám z dohledu kompletně zmizí během 34 sekund a zbytky prstence se ztratí po dalších 9 sekundách. Takže pokud si spočítáme konkrétní průběh úkazu pro Rokycany, dostaneme následující průběh. Kontakt prstence 3:34:13 UT, první kontakt planety 3:34:22 UT, zmizení disku 3:34:56 UT a konečně kompletní zákryt planety včetně prstence 3:35:05 UT. Pokusit se budeme moci i o sledování zákrytů saturnových měsíců (viz připojený obrázek). Asi největší šanci nám poskytne obří Titan, který je nejen nejjasnější (8,4 mag), ale bude i dostatečně daleko od planety. Lze jen litovat, že na výše popsaný zákryt budeme muset čekat až do časného svítání. Dokonce už bude začínat tzv. občanské svítání.  Slunce, byť na opačné straně oblohy (SV), se bude nacházet pouhých 5° pod ideálním obzorem. Pokud k tomu přičteme ještě skutečnost, že zúčastněná tělesa se budou promítat jen nevysoko nad obzor (h = 20°; A = 232° (JZ), nebude se jednat o úplně jednoduché pozorování.

Ještě svízelnější situace ale čeká na ty, kteří budou chtít o přibližně hodinu později (kolem 6:33 SELČ) spatřit i výstup planety zpoza Měsíce. To už se dokonce Slunce vyhoupne nad ideální horizont (h = 3°)  a Měsíc se Saturnem klesnou ještě níž nad jihozápadní obzor (h = 12°; A = 244). Jediným kladem výstupu bude fakt, že k němu dojde za neosvětleným okrajem Měsíce. Útěcha je to ale skutečně pouze velice malá. Mezera mezi terminátorem a okrajem Luny bude pouhých několik hodin po úplňku jen nepatrná. Průběh výstupu bude opačný než u vstupu. Prvně se objeví prstenec. Na okraj disku Saturnu si v tomto případě počkáme plných 17 s. Dalších 34 sekund bude trvat výstup kompletního disku a dalších 17 s se bude zpoza Měsíce vymaňovat zbytek prstence. Pro větší názornost ještě přesný časový průběh úkazu pro Rokycany. První objevení se prstence 4:32:37 UT, disk planety se začne objevovat ve 4:32:54 UT, celý kotouček Saturnu se vyhoupne zpoza tmavého okraje Měsíce ve 4:33:28 UT a prstenec v plné kráse uvidíme počínaje časem 4:33:45 UT. Při sledování výstupu už si ale s neozbrojenýma očima nevystačíme, určitě bude nutné použít dalekohled.

Stejně jako u většiny ostatních astronomických pozorování bude i tentokrát hodně záležet na výběru pozorovacího stanoviště. Vhodný bude vysoký východní horizont a to ať už to budou vyšší kopce či alespoň správně postavený panelák a naopak co nejnižší obzor západní až severozápadní, kde budeme úkaz sledovat. O předpokladu ideálního počasí snad není ani třeba se zmiňovat.

I přes výše popsaná úskalí, doporučuji, pokusit se na zákryt Saturnu Měsícem podívat. Další podobnou příležitost dostaneme sice již 4. ledna příštího roku (leč znáte lednové počasí). Na následující pokus si však budeme muset počkat až do roku 2036 (9. 12. 2036 ráno).