Tip na srpen – Apuls Jupiteru s Marsem

Pokud nejste zarputilými odpůrci časného ranního vstávání, připravila si právě pro vás obloha další zajímavou podívanou. V úsvitových hodinách poloviny srpna se na obloze potkají planety Jupiter a Mars.

Bohužel v úvodu připojený obrázek není znázorněním situace, která nás v polovině srpna letošního roku čeká. Na vzájemný zákryt planet si budeme muset počkat až do roku 2065, kdy se na naší denní obloze nedaleko Slunce 22. listopadu po poledni potkají Jupiter s Venuší. Ale jak už bylo řečeno v záhlaví, o zajímavou podívanou, jejímiž účastníky budou planety Sluneční soustavy, nepřijdeme ani letos.

Hlavní aktéři nadcházející podívané jsou na ranní obloze k nalezení již od zimy (Mars), respektive pozdního jara (Jupiter). Rudá planeta prošla konjunkcí se Sluncem již 18. listopadu 2023. Od té chvíle se při pohledu ze Země pomalu úhlově vzdaluje od naší hvězdy a postupně se promítala do souhvězdí Vah, Štíra, Kozoroha, Vodnáře a Ryb až do Berana, kde ji zastihneme v srpnu. To obří Jupiter se po obloze loudá podstatně pomaleji. Již delší dobu jej vidíme v Býku, kde se také 18. května 2024 potkal při konjunkci se Sluncem (v západní části souhvězdí). Do poloviny srpna se stihl přesunout pouze do jeho východní poloviny, mezi rohy zvířetníkového nebeského býka.

Situace, která nás čeká ve čtvrtek ráno 15. srpna 2024 je nejlépe zřejmá z připojeného obrázku. Kruh, do něhož se vešel Mars a Jupiter včetně svých galileovských měsíců, má průměr 0,5° a ve 4:30 SELČ jej najdete 35 a půl stupně nad východním obzorem (A = 97°). Mohutný Jupiter s kotoučkem o průměru 36,7“ bude mít jasnost -2,2 mag. O poznání „slabší“ Mars (+0,8 mag) se představí s načervenalým diskem o průměru 6,1“.

V případě nepřízně počasí dostaneme (sice méně příznivou) šanci již 13. (48´), 14. (25´) a pak i 16. srpna (vzdálenost 48´) ráno.